Navigation



Allerede fra dit barn siger det første ord, og helt til det er små sætninger der kommer ud af barnets mund, vil barnet gennemgå en helt utrolig udvikling. Inden du får set dig om, så har dit barn et rigtigt sprog. 


Børn har sprog allerede fra de bliver født, først i form af gråd og små lyde, der alt sammen signalerer hvilke behov barnet har. Senere hen vil barnets sprog være i form af lyde og fagter, som for eksempel når barnet rækker armene op og gerne vil løftes. 


Senere hen kommer der et lille ord på barnets fakter, og til sidst er det en hel sætning barnet siger, når barnet gerne vil op. Sikke en udvikling barnet er igennem på denne tid, men hvad sker der egentlig på denne udviklingsrejse?


I barnets første år har i brugt rigtig mange timer på at snakke sammen, dog uden ord. I har pludret, grint, smasket og grædt. Samtidig er kropssproget også i en fantastisk udvikling her, og i har allerede lært at forstå hinanden. 


Når dit barn skal lære at tale med ord, vil barnet hurtigt lære at man i en samtale skiftes til at sige noget. Derfor er både øjenkontakt og gentagelser af det barnet siger, rigtig vigtigt - Sådan styrker du dit barns sprog.

Barnets sprog starter tidligt

Spædbørn starter ofte en samtale, ved at søge øjenkontakt. Samtidig vil du også opleve at spædbarnet vil afslutte en samtale, ved at kigge væk og dermed afbryde øjenkontakten. Børn har en medfødt fornemmelse for turtagning, og derfor vil barnet også afvente et svar efter de har sagt deres lyde. 


Når du skal styrke dit barns sprog er det derfor vigtigt at gentage lydende, så barnet føler sig hørt. På denne måde kan du også senere gentage, når barnet for eksempel siger “ma” - “Ja du vil gerne have mad” - sådan kan du støtte dit barns tidlige sprog. 

Hvordan udvikler barnets sprog sig fra 0-1 år?

Når barnet er 3 måneder vil barnet begynde at reagere på stemmer, barnet vil vende sig efter dem, samtidig med at barnet i denne alder laver pludrelyde. 


Når barnet er 6 måneder vil der begynde at komme flere ord på pludrelydene og barnet er opmærksomt, når der bliver talt til ham eller hende. Senere hen vil barnet begynde at lave lyde der minder om ord, og barnet forstår enkelte ord, som er knyttet til situationer. 

Hvornår begynder børn at tale?

Fra 1 års alderen begynder barnets sprog virkelig at tage fart, men det er faktisk helt normalt at børn siger deres første ord, når de er mellem 8-18 måneder. Der er stor forskel på børn, og dette gælder også når det kommer til deres sprog. 


Når barnet er mellem 20-24 måneder opstår der det, der kaldes ordforrådsspurt - før denne fase lærer barnet i gennemsnit 3 nye ord om måneden. Men under barnets ordforrådsspurt lærer barnet hele 10-20 nye ord om ugen. 

Sådan hjælper du dit barn med sproget

Det er vigtigt at du taler meget med dit barn, når du skal hjælpe dit barn med sproget. Her er det vigtigt at du taler i hele sætninger, og ikke blot peger. Giv så barnet god tid til at formulere sig og svare dig. 

Det er også en rigtig god idé at sætte ord på de ting, som barnet gør. Når barnet bevæger sig eller hvis barnet peger på noget kan du sige “nå du vil gerne have toget”. På den måde gør du dit barn opmærksomt på, at bevægelser også har ord. 


Du kan også med fordel gentage barnets lyde, og sætte egne ord på så det bliver en hel sætning. Med tiden vil barnet få flere og flere ord på sin sætning, og til sidst siger barnet en hel sætning. 


Til sidst er sanglege et rigtig godt redskab, når barnets sprog skal udvikles. Musik og sanglege er en af de eneste ting, der aktiverer både venstre og højre hjernehalvdel, og derfor er det altså fyldt med læring for de små.

  • Jul 27, 2021
  • Kommentarer: 0
Kommentarer: 0

Ingen kommentar

Skriv en kommentar

Your email address cannot be published. Required fields are marked*